Thema avond de Grasboom 15 mei; ‘Leven met Autisme’

De Grasboom organiseert elk voorjaar en najaar thema-avonden. De onderwerpen worden naar behoefte door ouders en/ of bewoners aangedragen. Deze avonden zijn bedoeld voor de bewoners, ouders, familie, betrokkenen en begeleiders van de aangesloten Grasbroomlocaties.

Dit keer gaat het over ‘Leven met Autisme’

Leven met autisme is een dagelijkse uitdaging en zoektocht naar een ‘eigen plek’, al of niet met ondersteuning, waar je op je eigen tempo kunt ontwikkelen; je leefwereld kunt leren begrijpen en ‘jezelf’ mag zijn.

In onze samenleving staan veel mensen onder druk om zich (vergaand) aan te passen in hun gedrag, sociale interactie en manier van leven. Dat gebeurt thuis, op school, op het werk. Juist mensen met autisme kunnen hiervan veel last hebben of beperkingen ervaren in het dagelijks leven.

Voor iedereen verloopt deze zoektocht naar die ‘eigen plek’ anders en zijn de uitkomsten verschillend. Het kan helpen om eens luisteren naar het verhaal van een ander.

Op de thema-avond van 15 mei vertellen drie vrouwen over die zoektocht en worden er praktische tools aangereikt die kunnen helpen bij het vormen van een ondersteunend netwerk

Judith Visser en haar hond Yuriko

Judith Visser, schrijfster van het succesvolle boek Zondagskind, vertelt vanuit haar persoonlijke ervaring over leven met autisme en over haar boek.

‘Zondagskind’ vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger.”

Angelique van Dam

Vanuit haar fascinatie over de vraag; ‘Hoe richt je je leven in met een aandoening of ziekte’, spreekt Angelique van Dam over onbegrip en het ontbreken van ondersteuning die zij ondervond na een heftig ski-ongeluk. Vanuit die ervaring kwam zij tot de conclusie: ‘Je moet als mens zélf je weg vinden, maar je hoeft het niet alleen te doen’.

Angelique zal een presentatie geven over het opzetten van een steuncirkel. In haar boek ‘Mijn leven, met wie?’ beschrijft ze haar methode voor het organiseren van een steuncirkel in het leven met een aandoening. Een praktische handleiding voor mensen die anderen actief willen betrekken bij hun leven en dat van hun familielid die aan hun zorg is toevertrouwd. Lees meer op de website MLM-mijnleven met

Ada Copoolse

Ada Coppoolse, voorzitter van Grasboom Veenendaal, vertelt over haar persoonlijke ervaring, om als ouder, samen met je kind een steuncirkel op te bouwen en hoe dit in de praktijk werkt.

Het beloofd een inspirerende avond te worden, met persoonlijke verhalen, herkenning en praktische tools die kunnen helpen om je leven, met autisme, vorm te geven.

Locatie: Kijkoor Activiteitencentrum (Sherpa) Eikenlaan 4, Eemnes
Datum: 15 mei 2019
Tijd: 19:15 – 22:00

In de pauze is er een signeersessie.

Volgende Grasboom thema-avond: 6 november 2019